Studiekredsen Hobro
www.ihobro.dk

Til forside på ihobro.dk
2019-01-07  
Sejhvaler og andre hvaler i Mariager Fjord og resten af havet omkring Danmark

Mandag, den 14. januar 2019 har Studiekredsen på Hobro Bibliotek
Foredrag fra kl. 14.00 til kl. 16.00 – foredragssalen åbner fra kl. 13.00

Studiekredsen på Hobro Bibliotek i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Har et spændende foredrag om hvaler, hvor vi får besøg af en ekspert:

Med en sejhvals uventede opdukken i Hobro Havn kom antallet af hvaler set eller strandet i Mariger Fjord op på ”mindst seks”. Den ”faste” hvalfauna i fjorden består kun af en enkelt art: marsvinet, men herudover har der i løbet af tiden også dokumenteret følgende ”gæstearter”: Hvidnæsen i 1982, Hvidskævingen i 1947, Almindelig delfin i 1939 og Spækhugger i 1891.
I aviserne kunne man i slutningen af maj 1892 læse om en ”grindehval” på 1900 pund (950 kg). I 1895 var der ”springere” på besøg.
Foredraget fortæller om hvaler generelt og deres forekomst i Norsøen, Skagerrak, Kattegat, Bælthavet og Østersøen -med særligt henblik på Mariager Fjord samt Randers Fjord og Langerak.

Carl Kinze (f. 1956) er kandidat og phd i cetologi (hvalkundskab) og var i mange år været fast tilknyttet Zoologisk Museum i København og Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, hvor har i særlig grad specialiserede sig i Nordatlantens hvaler. Nu webmaster for hjemmesiden www.hvaler.dk

Carl Kinze

2018
2018-12-30  
Foredragsholder Lene Kohlhoff Rasmussen
Eventyren og forfatter:
Spændende rejseforedrag om en rejse på Nilen .

Studiekredsen på Hobro Bibliotek har igennem alle år holdt sine foredrag/ musikarrangementer på mandage på Hobro Bibliotek . Bestyrelsen er for nylig blevet spurgt om, hvorfor Studiekredsen altid holder sine foredrag på mandage? Det forpligter Studiekredsen til at fortælle, at Studiekredsen altid har haft mødedag på Hobro Bibliotek og altid på mandage eftermiddage. Da Studiekredsen på Hobro Bibliotek for mange år siden startede sin musik- og foredragsvirksomhed talte den nyetablerede bestyrelse med bestyrelsen, der stod for lignende arrangementer i Hobro Kirkecenter , som havde mødedage på tirsdage. Derfor besluttede Studiekredsen på Hobro Bibliotek , at de så ville vælge mandage som mødedag til arrangementerne . Det er en meget gammel aftale vi kører på. Mandagen er ikke valgt , som en hastebeslutning, men valgt i et samarbejde med de faste arrangementer , der på daværende tidspunkt var i byen og som også havde foredrag/musikarrangementer på programmet. Folk der gerne vil gå til foredrag/musikarrangementer ser jo gerne , at arrangementerne/tilbudene er fordelt fordelt over hele ugen.


NILEN – FRA UDSPRING TIL DELTA
VERDENS LÆNGSTE FLOD EMMER AF EVENTYR OG HISTORIER OM VILDE AFRIKANSKE DYR, OPRINDELIGE STAMMEFOLK, GOLDE ØRKNER, FAROER OG PYRAMIDER

Det sydligste udspring ligger i Burundi. Der er der bygget en lille pyramide, som skal symbolisere Nilen, og på dette sted starter ekspeditionen. Nilen har tiltrukket eventyrer og opdagelsesrejsende siden tidernes morgen og gør det stadig. Lene bestiger bl.a. en aktiv vulkan i Congo. Hun ser gorillaer og chimpanser i Afrikas skove og kommer ud på savannen, hvor flere af de vilde dyr lever. Undervejs bor hun hos stammefolk i de sydlige Etiopien. Hun rejser videre nordpå gennem den nubiske ørken i Sudan og Egypten. Her findes oldtids templer, pyramider og minder om de gamle faraoer. Hun kommer også til Egyptens pulserende hovedstad Kairo. Hinsides Kairo forgrener Nilen sig i et stort delta, hvis flodarme udmunder i Middelhavet, hvor ekspeditionen slutter.

Arrangementet afholdes på Hobro Bibliotek den store foredragssal msndag, den 7. januar 2019 fra kl. 14.00 – kl 16.00 .

Foredraget holdes i samarbejde med Folkeuniversitetet oi Aalborg . Foredragssalen åbner kl. 13.00

Der er offentlig adgang til Studiekredsens arrangementer .

Det er først til mølle princippet for Folkeuniversitetet/ Studiekredsen medlemmer sådan har det altid været.
Med venlig hilsen
Bestyrelsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek   
Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Mandag, den 29. oktober kl. 14.00 i Foredragssalen på Hobro Bibliotek.

Foredragssalen åbner kl. 13.00.

I samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg kommer der to scenevante professionelle musikere :

Musikgruppen :

Rusbjerg & Venndt
"Mødet mellem storebror og lillebror"

Harmonikaen og mundharpen udgør fundamentet for dette spændende samarbejde som de sidste 5 år, har betaget og imponeret publikum rundt omkring i Danmark. Lyden af tyndt metal sat i svingninger af enten blæsebælg eller lunger er en fælles passion for de to herrer, der glubsk kaster sig over et væld af vanedannende numre. Forkærligheden ligger først og fremmest hos den franske musette, men duoen serverer også veloplagte og sprælske danske og udenlandske evergreens, nordisk folkemusik, latinamerikansk inspireret musik og sågar enkelte udødelige klassiske stykker. Hele repertoiret sprudler af virtuositet og energi og koncerten leveres med højt humør og gode anekdoter, så publikum sidder tilbage med et smil på læben og en amorpil i hjertet.

Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
Jytte Frederiksen
Mobil 23 30 03 08

Kristian Rusbjerg: Harmonika
Jacob Venndt: Kromatisk mundharpe, Akkord mundharpe, El-bas, Kontrabas, Sav

YouTube:
Rusbjerg & Venndt - TV2 Charlie “Sommersang i Mariehaven" Sous les ciel de Paris
https://youtu.be/UZnOr7tB0Lg
 
Rusbjerg & Venndt – Forelsket i København
https://youtu.be/uBQzcjNPw00

Rusbjerg & Venndt – Chardaz – Jyderup Harmonikafestival
https://www.youtube.com/watch?v=2_wyRuYc8PU

Område med vedhæftede filer
Forhåndsvisning af YouTube-video Rusbjerg & Venndt - Sous le Ciel de Paris - Sommersang i Mariehaven 2014

Forhåndsvisning af YouTube-video Rusbjerg & Venndt - Forelsket i København - Sommersang i Mariehaven

Forhåndsvisning af YouTube-video JYDERUP HARMONIKATRÆF 2014 RUSBJERG & VENNDT

.

 
2017-12-31  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek har sit første arrangement
 i 2018 mandag, den 8. januar 2018 i den store foredragssal, der åbner kl. 13.00 og dagens musikarrangement begynder præcis kl 14.00.
Mange af de folk der deltager i Studiekredsens arrangementer , får lånt bøger mm på biblioteket og klaret ærinder inden foredraget går i gang kl. 14.00.
De Glade Amatører spiller et varieret program bl. a. har orkestret premiere på Kai Norman Andersens melodier "Musens" sang mm.
Der er offentlig adgang til Studiekredsens arrangementer. Det er sådan, lige meget om man er medlem/eller ej, så har man adgang til vore arrangementer. Er man ikke medlem betaler man 50 kr. og 10 kr. for kaffe/the pr foredrag/arrangement.
Arrangementet slutter kl. 16.00. Det er nu endelig lykkedes , for de der kommer i Studiekredsen fra oplandet, at de offentlige transportmidler nu passer således, at man kan nå at ´deltage i hele arrangementet inden bussen kører tilbage. Det er deltagerne, der er afhængig af , at busforbindelserne passer ,med vore arrangementer, virkelig glade for.
Langt de fleste af foredragene forgår i samarbejde med Folkeuniversitetet og det er faktisk derfor, at der er off. adgang til vore arrangementer.

Hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek
 
 

2017

2017-09-25  
Mandag den 2. oktober 2017 kl. 14.00: Foredragssalen åbner kl. 13.00

Blæsten går frisk…..
Rundt om Limfjorden
Foredrag i lyd, musik og billeder af Grethe Hagensen og Bent Jakobsen

Limfjorden, Danmarks største indre farvand, byder på enestående natur, kunst – og kulturoplevelser.
Små færger og broer bringer os bl.a. til Mors, Fur, Livø og Venø, og der venter store naturoplevelser og masser af dejlige billeder fra landet rundt om fjorden med klostre, kirker og klinter.

Vi skal også besøge nogle af de steder, hvor forfattere og kunstnere gennem tiderne har boet og ladet sig inspirere: Kunstnerægteparret Nanna og Jeppe Aakjærs Jenle. Aksel Sandemoses Jante. Olga og Johannes Buchholtz` kunstnerhjem i Struer og mange flere.
Malerne Jens Søndergaard og fætrene Jens og Kristen Bjerre hører selvfølgelig med, men også nulevende kunstnere som Kirsten Klein, Erik Heide og Finn Have. Listen over afdøde og nulevende forfattere og kunstnere i Limfjordslandet er lang, men vi kommer omkring en stor del af dem.

Bibliotekar Grethe Hagensen og pressefotograf Bent Jakobsen har brugt mange måneder på at besøge de kringlede vige, som Limfjorden er så fyldt med.
Limfjordslandet er så rigt på oplevelser, at det kan være svært at begrænse sig. Men vi tager for os af ”retterne”. Tag med på en frisk tur rundt om Limfjorden!

2017-09-25 5 fotos til Studiekredsens foredrag
2017-04-12  
Foredrag mandag, den 24. april 2017.

Studiekredsen på Hobro Bibliotek Den store foredragssal på Hobro Bibliotek

Foredraget begynder kl. 14.00, men døren til foredragssalen åbner kl. 13.00

Cand. mag Poul Smedegaard Andersens foredrag "Fra Rosenholm til Ryvangen", hvor Studiekredsen tager emnet
om den danske modstand mod Nazi-Tyskland , Hornslet gruppen og om Hvidstensgruppen , nu hvor vi nærmer os den 4. maj .
Foredraget holdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

.Med venlig hilsen
Studiekredsen på Hobro Bibliotek

 

 

 
2017-03-16  

Studiekredsen på Hobro Bibliotek . Den store foredragssal (døren til foredragssalen åbner kl. 13.00)

Mandag den 27. marts 2017 kl. 14.00:  

"Du er jo skuespiller Bjarne"

Højskolelærer og forfatter Bjarne Nielsen Brovst fortæller om sin tid som ung skuespiller på Aalborg Teater og på Jomfru Ane Teatret. Det var en periode fra 1965-67, hvor Bjarne Nielsen Brovst traf kulturpersonligheder, som kom til at betyde meget for ham. Det bliver en munter eftermiddag.

Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg.

Med venlig hilsen

Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Jytte Frederiksen

mobil 23 30 03 08

 

 
2017-02-27  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek

Mandag, den 6. marts kl. 14.00 Døren til foredragssalen åbner kl. 13.00.

Mandag den 6. marts 2017 kl. 14.00:
”Folkekære danske komponister”
Cand. mag. højskolelærer Poul Smedegaard Andersen fortæller og spiller på flyglet. Lad os åbne kisten til den danske sangskat. Møde lyset fra melodierne. Synge os glade i sangene og lytte til fortællingen om, hvem der skabte musikken.
Arrangementet afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg

Studiekredsen på Hobro Bibliotek
mobil 23 30 03 08

 

 

2017-02-20  
 
2017-01-30  
Studiekredsen på Hobro Bibliotek foredragssalen åbner kl. 13.00 .
Mandag den 6. februar 2017 kl. 14.00:
”Rundrejse i Portugal ved rejseleder Torben Brix”
Portugal er blevet et meget populært rejsemål. Landet har smuk natur med eukalyptus- og korkegeskove, dejlige uspolerede byer med interessante bykerner. Klostre i den store og imponerende størrelse og i tilgift Porto og Lissabon med masser af charme og liv. Foredraget drager rundt i Portugal med billeder og historier, hvoraf nogle af dem vil være næsten sande.

Studiekredsen på Hobro Bibliotek
Jytte Frederiksen
mobil 23 30 03 08
Billede fra Portu fotograf Torben Brix.