Til forsiden på www.ihobro.dk  PRESSEMEDDELELSER FRA
  MUSIKKENS HUS AALBORG
MUSIKKENS HUS AALBORG
Send E-mail til
ihobro@ihobro.dk

2022-10-13  
PRESSEMEDDELELSE
Aalborg Symfoniorkester, 11. oktober 2022

Nyt projekt i Nordjylland: Nu kan unge talenter gå til symfoniorkester

Rundt omkring på musik- og kulturskoler i hele Nordjylland sidder masser af talentfulde børn og unge, som hver især dygtiggør sig på et instrument. Nu får de mulighed for at prøve talentet af i en rigtig orkester-sammenhæng, når Aalborg Symfoniorkester i samarbejde med Aalborg Kulturskole og Musikkens Hus starter Aalborg Ungdomssymfoniorkester. Projektet er støttet af Statens Kunstfond og Region Nordjylland.

Det er gratis for de unge at deltage, og der er kun få kriterier, der skal opfyldes. Alle børn og unge op til og med 25 år, der spiller et orkesterinstrument, og som bor i Region Nordjylland kan blive medlem af Aalborg Ungdomssymfoniorkester. De unge talenter skal mødes hver tirsdag i Musikkens Hus og spille under kyndig ledelse af den unge dirigent af Mathias Skaarup Sørensen, der i år har modtaget Léonie Sonnings Talentpris på 100.000 kr.

Føler man sig ikke helt klar til et orkester – måske fordi, man ikke har spillet så længe - er det også muligt at komme i en såkaldt forskole til orkestret. Hvor det er bedst at starte, bliver vurderet af orkestrets dirigent, når børn og unge tilmelder sig. Orkestrets forskole øver kl. 16.30-17.45, og orkestret prøver kl. 17.30-19.30. Første gang bliver tirsdag 1. november 2022.

Et ambitiøst projekt
Det er første gang, at tre stærke nordjyske kulturinstitutioner går sammen om at støtte et ambitiøst, kontinuerligt spillende ungdomssymfoniorkester. Aalborg Symfoniorkester, Aalborg Kulturskole og Musikkens Hus har tilsammen både kompetencerne, erfaringen, netværket og rammerne til at sikre projektets gennemførelse på absolut højest mulige niveau. Der er således tale om en massiv indsats af talentudviklingen på det klassiske musikområde og et løft af det klassiske musikmiljø for børn og unge i hele Region Nordjylland.

Med etableringen af Aalborg Ungdomssymfoniorkester er det ambitionen at give de nordjyske børn og unge mulighed for at spille regelmæssigt i et orkester på højt niveau. Orkestret skal kendes for høj musikalsk og pædagogisk faglighed, samt for åbenhed i forhold til relevante samarbejder og udviklingsmuligheder.

”Målet er, at vi over en periode på fem år får opbygget et spillende ungdomsorkester på ca. 40 elever samt et aspirantorkester på ca. 30 elever. Vi skal skabe et talentmiljø, der er relevant og i øjenhøjde med de unge og samtidig et sted, der inspirerer og udvikler dem. Herudover skal orkestret medvirke til at genoplive den klassiske fødekæde i landsdelen, som fraværet af konservatoriets klassiske uddannelser har skabt et hul i”, forklarer Tecwyn Evans, der er kunstnerisk chef for Aalborg Symfoniorkester.

Jan Jacobsen, der er kulturskoleleder på Aalborg Kulturskole, supplerer:
”Herudover skal vi give de særligt talentfulde elever (eksempelvis MGK-elever) et sted, hvor de kan udvikle sig både som musikere og mentorer for de yngre elever, og vi skal gøre de sjældne instrumenter, der altid mangler til orkestre som disse, interessante igen.”

Projektet er forankret i Aalborg Symfoniorkester i tæt samarbejde med Aalborg Kulturskole, der bidrager med ressourcer til konceptudvikling, projektledelse samt undervisningstimer. Musikkens Hus bidrager med at stille øve- og koncertfaciliteter til rådighed.

Dirigent Mathias Skaarup Sørensen
Mathias Skaarup Sørensen er født i 1989 i Aarhus. Han indledte sin musikalske karriere som
trommeslager i Odder Garden og har siden taget en bachelor i klassisk slagtøj og en kandidat i klassisk korledelse ved Det Jyske Musikkonservatorium.
I dag er han dirigent for kammerkoret Ensemble Edge og kammerorkestret Bellbird, der begge formidler ny kompositionsmusik til nye publikummer. Mathias er desuden timelærer på Det Jyske Musikkonservatorium og underviser i kor- og ensembleledelse på OrkesterEfterskolen i Holstebro.

De støtter orkestret
Region Nordjylland har støttet projektet med 250.000 kr., og Statens Kunstfond bidrager med yderligere 100.000 kr. Musikkens Hus stiller lokaler til rådighed for orkestrets prøver.

For yderligere information, kontakt venligst:
Aalborg Symfoniorkester: Tecwyn Evans, kunstnerisk chef
Tlf. +45 26 30 03 24 / mail te@aalborgsymfoni.dk
Aalborg Kulturskole: Jan Jacobsens, kulturskoleleder.
Tlf.: + 45 99 31 41 49 / mail jjac-skole@aalborg.dk

Mathias Skaarup Sørensen, der i år har modtaget Léonie Sonnings Talentpris på 100.000 kr., bliver fast dirigent for det nye Aalborg Ungdomssymfoniorkester, der giver børn og unge i hele region Nordjylland mulighed for at spille i en større orkestersammenhæng.
Foto: Stine Vejen
2022-10-07  
PRESSEMEDDELELSE

Aalborg Symfoniorkester ǀ Musikkens Hus, Aalborg, 5. oktober 2022

International violinstjerne hos symfoniorkestret

Der bliver malet med den brede pensel, når Aalborg Symfoniorkester spiller sæsonens fjerde torsdagskoncert. Koncerten indledes med et værk af en nulevende komponist, britiske Anna Clyne, der tolker fem kunstneres værker i sin smukke komposition Abstractions. Derefter træder en international violinstjerne på scenen. Moldoviske Alexandra Conunova er solist i Bruchs maleriske, skotske fantasi, og koncerten slutter med mere smuk musik af endnu en brite - Elgars Enigma-variationer. Koncerten dirigeres af skotske Garry Walker.

Herhjemme er den britiske komponist Edward Elgar måske mest kendt for Pomp And Circumstance, som spilles hvert år til promenadekoncerterne i London, men han har også komponeret orkesterværket Enigma-variationer, som med sine smukke melodier straks efter London-premieren i 1899 blev en stor succes – og endelig gav komponisten det internationale gennembrud, han havde længtes efter.

Egentlig begyndte de bare som lidt leg og improvisation ved klaveret i hjemmet, og det var hustruen Alice, der brød ind og sagde: ”den melodi er virkelig god, den kan blive til noget stort.” Det fik hun ret i. Elgar blev hurtigt grebet og komponerede en række skønne variationer, hvor han skabte små musikalske portrætter af sine venner. Stille og roligt voksede variationerne og blev til det store orkesterværk, vi kender i dag.

Violinstjernen Alexandra Conunova
Hun er født i Moldavien, men arbejder i dag på alverdens koncertscener. 34-årige Alexandra Conunova begyndte at spille violin som 6-årig og vandt som ganske ung flere internationale konkurrencer og legater.
Hun er solist i Bruchs smukke og maleriske skotske fantasi.

Bruch var dybt fascineret af Skotland, men havde ikke selv besøgt landet, da han skrev sit værk. Han rejste først dertil året efter, men til gengæld havde han inden da studeret skotske folkemelodier. De kom til at udgøre det tematiske grundlag i fantasiens fire satser, og sammen med harpens fremtrædende rolle skaber Bruch på denne måde en charmerende skotsk grundstemning i musikken.

Alexandra Conunova spiller på en violin bygget af Guarneri ’del Gesù’ (i ca. 1730) og er kendt som ”del Gesù - von Vecsey”. Den berømte ungarsk violinist, Franz von Vecsey (1893 – 1935) har i en årrække spillet på denne violin.

Komponisten Anna Clyne
Anna Clyne er en britiske-født komponist, der i dag bor og arbejder i USA, hvor hun har etableret sig som en anerkendt komponist. Et gennemgående træk i Clynes efterhånden mange kompositioner er hendes evne til at skabe klanglig skønhed og harmoni, mens hun samtidig synes at finde nye veje i musikken og på den måde skabe et unikt tonesprog. Avisen New York Times har eksempelvis fremhævet hende som en “composer of uncommon gifts and unusual methods”.

Faktisk kan det nordjyske publikum opleve værker af Anna Clyne to gange i oktober – først hendes smukke værk Abstractions ved torsdagskoncerten 13.10. Ved koncerten med det New York baserede ensemble The Knights, som gæster Aalborg sammen med violinstjernen Ray Chen 28. oktober, kan man opleve Anne Clynes værk Shorthand.

Dirigent Garry Walker
Manden, der skal samle de musikalske tråde af skotske fantasier og værker af britiske komponister, er den skotske dirigent Garry Walker, der også i 2020 stod på podiet foran Aalborg Symfoniorkester. Walker har studeret både cello og direktion på Royal Northern College of Music. I 1999 vandt han Leeds Conductor’s Competition, og i oktober samme år afløste han med kort varsel en indisponeret Daniele Gatti og overtog dirigentpodiet foran Royal Philharmonic Orchestra i deres sæsonåbningskoncert i Barbican. Det blev begyndelsen til et årelangt samarbejde, hvor Walker i mange år var fast gæstedirigent hos orkestret. I dag er han kunstnerisk leder af Opera North, et Leeds-baseret operakompagni, som også har en omfattende turnévirksomhed i store dele af England. Sideløbende hermed dirigerer han store orkestre verden over.

Der er gratis koncertoptakt ved Jan Mygind kl. 18.30

Program:
Anna Clyne: Abstractions
Bruch: Skotsk fantasi for violin og orkester
PAUSE
Elgar: Enigma-variationer

Medvirkende:
Garry Walker, dirigent
Alexandra Conunova, violin
Aalborg Symfoniorkester

Hvad: Torsdagskoncert Aalborg Symfoniorkester: Clyne & Elgar
Hvor: Koncertsalen i Musikkens Hus
Hvornår: torsdag 13. oktober 2022 kl. 19.30

For yderligere information, interviewaftaler m.m., kontakt venligst:
Helle Nørgaard, PR- og marketingkonsulent, Mobil: 60 20 35 71 / Mail: hn@aalborgsymfoni.dk


Alexandra Conunova
Alexandra Conunova begyndte at spille violin allerede som 6-årig og vandt som ganske ung flere internationale konkurrencer. I dag spiller hun med store orkestre over hele verden, og 13. oktober er hun solist i Bruchs maleriske værk ”Skotsk fantasi for violin og orkester” ved Aalborg Symfoniorkesters torsdagskoncert, som også byder på Elgars smukke ”Enigma-variationer”.
2022-09-29  
PRESSEMEDDELELSE
Aalborg Symfoniorkester ǀ Musikkens Hus, Aalborg, 29. september 2022

For børn og deres voksne:
Peter og ulven for fuld musik – og tegninger

Carl Quist-Møller, der bl.a. er kendt for at have tegnet Jungledyret Hugo, fatter blyanten og både tegner og fortæller, når Aalborg Symfoniorkester spiller til Sergej Prokofjevs musikfortælling om Peter og Ulven.

Det symfoniske eventyr for børn spilles altid med en fortæller, men denne lørdag lægges et ekstra – underholdende – lag til, når Carl Quist-Møller tager publikum gennem fortællingen ikke bare i ord, men også i tegninger, der vises på et stort lærred bag orkestret. Carl Quist-Møller er kendt fra tv-programmer og kan udover tegner og illustrator også skrive både trommeslager, forfatter og skuespiller på sit CV.

Komponisten Sergej Prokofjev blev i 1936 stillet en opgave af direktøren for Børnenes Centralteater i Moskva, Natalia Sats. Hun bad ham skrive en ny, musikalsk symfoni for børn. Hensigten var at "kultivere musiksmag i børn fra de første skoleår". Resultatet blev Peter og Ulven, som – selv om premieren faldt mindre heldigt ud på grund af en dårlig fortæller – nu er et af Prokofjevs mest spillede værker.

I fortællingen har hver person og hvert dyr et særligt instrument og tema, som følger dem. Når anden kommer vraltende, kan man høre oboen. Når katten springer rundt, spiller klarinetten, mens valdhornet advarer om, at ulven kommer. Helten i historien, drengen Peter, følges af strygerne. Alt det forklarer Carl Quist-Møller, når han guider publikum igennem historien, mens Aalborg Symfoniorkester spiller til.

Peter og Ulven handler om drengene Peter, der bor hos sin bedstefar tæt på en eng. En dag går Peter ud på engen, men glemmer at lukke havelågen, og en and, som bor i gården, udnytter muligheden for at tage en svømmetur i en nærliggende dam. Peters bedstefar skælder ham ud for at forlade huset: Tænk hvis en ulv kom ud af skoven? Peter trodser ham ved at sige: "drenge som jeg er ikke bange for ulve", men snart dukker en stor grå ulv op – og så tager handlingen fart.

Medvirkende:
Nathanaël Iselin, dirigent
Carl Quist-Møller, fortæller og tegner
Aalborg Symfoniorkester

Hvad: Peter og ulven. Musikfortælling af Sergej Prokofiev
Hvor: Koncertsalen i Musikkens Hus
Hvornår: Lørdag 8. oktober 2022 kl. 11
Varighed: Cirka 1 time uden pause
Aldersgruppe: Anbefales børn fra 5 år

For yderligere information, interviewaftaler m.m., kontakt venligst:
Helle Nørgaard, PR- og marketingkonsulent, Mobil: 60 20 35 71 / Mail: hn@aalborgsymfoni.dk

 Carl Quist Møller
Vi kender ham fra tv og som ham, der har tegnet Jungledyret Hugo. Nu træder Carl Quist-Møller op foran Aalborg Symfoniorkester, når de spiller Sergej Prokofjevs børnefortælling Peter og Ulven. Carl både fortæller og tegner historien på et stort lærred bag orkestret.
Foto: Peter Bjerg
2022-09-26  
PRESSEMEDDELELSE
Musikkens Hus
Aalborg, 26. september 2022
International violinstjerne spiller Beethoven
Beethovens temperamentsfulde Kreutzersonate er en udfordring for selv en øvet violinist, men det er en opgave, det unge stortalent Ray Chen mestrer. Anmeldere har kaldt hans spil for både virilt og blændende, men altid under total kontrol – egenskaber, der i høj grad matcher den præstation, Kreutzersonaten kræver. Fredag 28. oktober 2022 kan han opleves i Musikkens Hus i Aalborg.

Ray Chen er solist foran det New York-baserede ensemble The Knights, der tæller en flok eventyrlystne og meget talentfulde musikere, der er kendte for at udfordre den traditionelle orkesteroplevelse – en musikalsk tilgang, der har inviteret dem ind på store koncertscener som Carnegie Hall, The Kennedy Center og Musikverein i Wien.

Der er med andre ord lagt op til en stjernespækket aften, når solist og orkester for første gang gæster Aalborg. Det sker med en koncert, som udover Beethovens dynamiske Kreutzersonate byder på fire andre værker, der alle har Beethovens værk fra 1803 som omdrejningspunkt og inspiration – og det er inspirationer, der spiller på de helt store følelser som begær, lyst, kærlighed og jalousi.

Ray Chen, violin
Ray Chen er født i Taiwan og opvokset i Australien. Han sætter nye standarder for, hvad en klassisk musikstjerne er i dag – uden på nogen måde at gå på kompromis med sit virtuose talent. Siden han i 2011 brød den klassiske lydmur med en blændende fortolkning af Brahms Violinkoncert med Sydney Symphony Orchestra, er det bare gået én vej for den nu 33-årige stjerne.

Han bruger de sociale medier til at nå ud til en kæmpe fanskare verden over, han har indgået et mangeårigt partnerskab med Giorgio Armani, som også designede coveret til hans Mozart-album, og så er han ambassadør for SONY Electronics og musikkonsulent for Riot Games, der bl.a. står bag League of Legends. Ray Chen inspirerer til stadighed unge musikere med en serie af videoer, hvor han kombinerer uddannelse med musikalske og komiske indslag.

Men det er først og fremmest listen af internationalt anerkendte orkestre og dirigenter, han har spillet med, der vidner om Ray Chens umiskendelige talent. Blandt mange kan nævnes London Philharmonic Orchestra, National Symphony Orchestra, Leipzig Gewandhausorchester, Munich Philharmonic, Filarmonica della Scala, Orchestra Nazionale della Santa Cecilia og Los Angeles Philharmonic.
Dirigenterne tæller navne som Riccardo Chailly, Vladimir Jurowski, Sakari Oramo, Manfred Honeck, Daniele Gatti, Kirill Petrenko, Krystof Urbanski, Juraj Valcuha og mange andre.

Ray Chen spiller på en 1714 ”Dolphin” Stradivarius, venligst udlånt af Nippon Music Foundation. Violinen tilhørte i sin tid den berømte violinist Jascha Heifetz.

The Knights
The Knights blev dannet af brødrene Eric og Colin Jacobsen, der også er medlemmer og medstiftere af strygekvartetten Brooklyn Rider. Eric er dirigent, Colin violinist og komponist, og de deler titlen som kunstnerisk chef for The Knights.

Orkestret tog form under en række sene kammermusik-aftener i brødrenes hjem og tæller i dag 20 dygtige musikere, der lige gerne spiller på traditionelle koncertscener som i parker og på barer. De både plejer eksisterende publikummer og rækker ud til nye med deres åbenlyse lyst til konstant at favne nye genrer og kunstnere.

Gruppens samarbejde er præget af lige dele respekt, åbenhed og legesyge, som kan høres, når de går på scenen. The Knights har spillet sammen med kunstnere og solister som Yo-Yo Ma, Dawn Upshaw, Béla Fleck og Gil Shaham, og spillet på store koncertscener som Carnegie Hall, The Kennedy Center og Musikverein i Wien. Nu tager de på turné i Europa med Kreutzer-projektet og Ray Chen som solist.

To x klassisk Kreutzer
Beethovens Kreutzersonate har inspireret flere komponister og ikke mindst den russiske forfatter Leo Tolstoj, der i 1891 skrev en kort roman, som han kaldte Kreutzersonate. Straks efter udgivelsen blev bogen censureret af de russiske myndigheder. Den vakte stor debat i samtiden på grund af Tolstojs kompromisløse kritik af seksualmoralen, og Tolstoj argumenterede for total afholdenhed ikke bare uden for, men også i ægteskabet. Romanens hovedperson er en midaldrende mand, der fortæller om sit ægteskabelige helvede, og ender med at dræbe sin kone i jalousi.

Sig ikke, at musik ikke kan vække store følelser. År senere var det komponisten Leos Janáčeks, der lod sig overmande. Han forelskede sig i en noget yngre kvinde, og trods 700 kærlighedsbreve, blev hans følelser ikke gengældt. Inspireret af den uforløste kærlighed og af både Tolstoj og Beethovens værker komponerede Janáčeks sin Kreutzersonate – en strygekvartet i fire satser.

Nye værker og arrangementer
Foruden de to klassiske Kreutzer-kompositioner byder koncerten med The Knights og Ray Chen også på nye værker. Violinist og medstifter af The Knights, Colin Jacobsen forklarer:
”Kreutzer-projektet har givet os mulighed for at udforske tråde, der forbinder Beethoven og Janáčeks Kreutzer-sonater, og at bringe deres banebrydende kvaliteter ind i en nutidig sammenhæng gennem skabelsen af nye værker og arrangementer af medlemmer af The Knights og komponisten, Anna Clyne.”

Colin Jacobsen har selv komponeret værket Kreutzing, der åbner koncerten. Selv om der er hentydninger til begge de gamle komponister, så er det en tredje person, der får fokus, nemlig den franske komponist og violinist Rodolphe Kreutzer, som Beethoven endte med at dedikere sit værk til.

Oprindeligt var værket dedikeret til en anden violinist, George Bridgetower, som spillede sammen med Beethoven ved uropførelsen 24. maj 1803. Men de to blev senere uvenner – vist nok fordi Bridgetower talte grimt om en kvinde, som Beethoven værdsatte, og så fjernede komponisten dedikationen og tilegnede i stedet sin sonate til Kreutzer. Han blev regnet for at være én af de fineste violinister i sin tid, men han spillede aldrig Beethovens værk, som han fandt både uforståeligt og uspilleligt.

Anna Clyne
Koncertens andet nye værk står den britiske komponist Anna Clyne for. Værkets titel Shorthand er hentet fra en linje i Tolstojs roman, hvor han siger: ”Music is the shorthand of emotion”. Anna Clyne har komponeret sit værk til orkestrets strygere og cellisten Karen Ouzounian. Atmosfæren og stemningerne i Shorthand rummer et tydeligt slægtskab med Janáčeks kvartet.

Anna Clyne har i øvrigt også komponeret værket Abstractions, som Aalborg Symfoniorkester spiller ved torsdagskoncerten 13. oktober.

Program
Colin Jacobsen Kreutzings
Ludwig van Beethoven "Kreutzer"-koncert, Solist: Ray Chen, violin
Pause
Anna Clyne Shorthand, Solist: Karen Ouzounian, cello
Leoš Janáček "Kreutzer"-sonate
Colin Jacobsen A Shadow Under Every Light
Hvad: Ray Chen & The Knights – The Kreutzer Project
Hvor: Koncertsalen i Musikkens Hus, Aalborg
Hvornår: Fredag 28. oktober 2022 kl. 19.30

For yderligere information, kontakt venligst:
Helle Nørgaard, PR- og marketingkonsulent
Mobil: 60 20 35 71 / Mail: hn@aalborgsymfoni.dk

Ray Chen
Han spiller for udsolgte huse på alverdens koncertscener, og nu kan violinisten Ray Chen for første gang opleves i Aalborg, hvor han er solist i Beethovens krævende Kreutzersonate.
Foto: John Mac

The Knights
Det New York baserede orkester The Knights har et helt unikt samarbejde, der er præget af lige dele respekt, åbenhed og legesyge, som kan høres, når de går på scenen. Nu kan de for første gang høres i Aalborg ved en koncert, hvor Beethovens Kreutzersonate er omdrejningspunkt alle aftenens værker.
Foto: Shervin Lainez
2022-09-23  
PRESSEMEDDELELSE
Aalborg Symfoniorkester ǀ Musikkens Hus, Aalborg, 23. september 2022

Ung dansk cellostjerne med symfoniorkestret

Det er et ungt, dansk cellotalent ud over det sædvanlige, der nu for første gang kan opleves sammen med Aalborg Symfoniorkester. Det sker torsdag 6. oktober, hvor han er solist i Schumanns Koncert for cello og orkester. Jonathan Swensen var bare 19 år, da han modtog P2 Talentprisen, og året efter modtog han endnu en prestigefyldt pris, Léonie Sonnings talentpris. Nu er han 25 – og sin stadig unge alder til trods allerede efterspurgt på internationale koncertscener, lige som priserne bliver ved med at regne ned over det danske cello-talent.

Senest har Jonathan Swensen i år modtaget det amerikanske Avery Fisher Karrierelegat. Legatet på 170.000 kroner gives årligt til fem solister eller kammerensembler, der demonstrerer potentiale for store karrierer. At der er noget om snakken vidner listen af tidligere modtagere om – blandt dem finder man navne som Hilary Hahn, Yuja Wang og Joshua Bell. Sidstnævnte kan i øvrigt opleves i Musikkens Hus til januar.

Jonathan Swensen er solist i Schumanns Koncert for cello og orkester. Schumann havde igennem sit korte og intense liv et omskifteligt sind, der ofte svingede fra euforisk lykke til dyb depression. Denne indre sjælelige kamp kommer ofte til udtryk i Schumanns musik, og da han i 1850 i løbet af kun 14 dage komponerede sin cellokoncert, var det én af hans lykkelige perioder. Han var lige blevet udnævnt som musikdirektør i Düsseldorf og var fyldt med håb og tro på fremtiden, men skyggerne er også til stede i dette dramatiske værk.

Skotsk inspiration – og dirigent
Koncerten indledes med Mendelssohns fantastiske ouverture, Hebriderne, der blev komponeret under de indtryk, som Mendelssohn fik under sin dramatiske sørejse på den skotske øgruppe Hebriderne. Musikken indeholder det hele - fra den mystiske tåge til det oprørte hav - alt sammen udtrykt gennem gribende melodier og harmonier.

Fortolkningen af de skotsk-inspirerede toner er lagt i hænderne på dirigenten Douglas Boyd, der selv er fra Skotland – nærmere bestemt Glasgow. Boyd, der også gæstede Aalborg i 2019, var med til at grundlægge Chamber Orchestra of Europe og spillede selv soloobo her i 21 år, lige som han flere gange har dirigeret orkestret. I 2002 pakkede han for sidste gang oboen i kassen for i stedet at hellige sig direktionen på fuld tid. Siden har han etableret sig som en efterspurgt dirigent hos såvel store orkestre som operakompagnier verden over. I dag er han også kunstnerisk chef for sommeroperaen Garsington Opera.

Schuberts store symfoni
Torsdagskoncertens anden del er helliget Schubert: Symfoni nr. 9 i C-dur – også kaldet “Den store”. I sin levetid stod Schubert i skyggen af Beethoven, og især Schuberts symfonier nåede ikke at få anerkendelse i samtiden. Et af Schuberts ubetingede mesterværker, den store C-dur symfoni, blev, så vidt man ved, ikke opført i hans egen tid, men partituret kom ad omveje Schumann i hænde. Han blev yderst begejstret for dette unikke værk, priste det for sin “guddommelige længde”, og siden har symfonien begejstret publikum med sine smukke og indsmigrende melodier.

Der er gratis koncertoptakt ved Rolf Ruggaard kl. 18.30

Program:
Mendelssohn: Hebriderne – koncertouverture (i Fingals hule)
Schumann: Koncert for cello og orkester
Pause
Schubert: Symfoni nr. 9 i C-dur ”Den store”

Medvirkende:
Douglas Boyd, dirigent
Jonathan Swensen, violin
Aalborg Symfoniorkester

Hvad: Torsdagskoncert Aalborg Symfoniorkester: Schumann & Schubert
Hvor: Koncertsalen i Musikkens Hus
Hvornår: torsdag 6. oktober 2022 kl. 19.30

For yderligere information, interviewaftaler m.m., kontakt venligst:
Helle Nørgaard, PR- og marketingkonsulent, Mobil: 60 20 35 71 / Mail: hn@aalborgsymfoni.dk

Jonathan Swensen
Han bare 25 år og på vej mod en stor international karriere. Den danske cellist Jonathan Swensen har allerede modtaget et hav af priser – senest det amerikanske Avery Fisher Karrierelegat på 170.000 kr. Torsdag 6. oktober kan Jonathan Swensen for første gang opleves sammen med Aalborg Symfoniorkester, når han er solist i Schumanns Koncert for cello og orkester.
Foto: Matt Dine

Douglas Boyd_dirigent
Skotske Douglas Boyd dirigerer Aalborg Symfoniorkester ved torsdagskoncerten 6. oktober. Koncertens første værk, Hebriderne, er netop inspirereret af Skotland – nærmere bestemt den skotske øgruppe Hebriderne, som komponisten Mendelssohn besøgte i 1829.
Foto: Clive Barda
2021-09-21  
PRESSEMEDDELELSE
Musikkens Hus,
Aalborg, 21. september 2022
Kammerkoncert: smukke lieder af Schubert

Sæsonens anden koncert i Musikkens Kammerklub byder på Schuberts liedcyklus Die schöne Müllerin fremført af to unge, internationale talenter, den tyske tenor Julian Prégardien og den italienske pianist Saskia Giorgini.

Julian Prégardien er født i Frankfurt og voksede op som søn af én af Tysklands førende liedsangere, Christoph Prégardien, og har således haft liedgenren med sig gennem hele sin opvækst. Han er uddannet i Freiburg og ved Academie du Festival d’Aix-en-Provence og er i dag én af sin generations mest efterspurgte tyske sangere.

Anmeldere priser hans meget udtryksfulde fortolkninger – således skrev det tyske medie Mittelbayerische.de i sidste måned om Prégardiens optræden med netop Schuberts Die schöne Müllerin: ”Julian Prégardien, der er en internationalt efterspurgt kunstner, ikke bare synger denne cyklus. Han performer, udtrykker stemninger med sin kropsholdning, synger i desperation med opgivende skuldre, skyder brystet frem og kæmper sig ud af fortvivlelsen”.

Bachs passioner og oratorier og lied-koncerter med de store klassiske sangcyklusser af Schubert, Schumann, Beethoven, Mahler m.fl. er Julian Prégardiens specialer, men han mestrer også operaroller som Narraboth i Richard Strauss’ Salome, som han debuterede med ved Salzburg Festival, Tamino i Mozarts Tryllefløjten og Loke i Wagners Rhinguldet.

Han optræder med ensembler som Freiburg Baroque Orchestra, Cleveland Orchestra, Gewandhaus Orchester i Leipzig og med dirigenter som John Elliot Gardiner, Kent Nagano og Andris Nelsons. Han er professor ved Münchens Musik og Teaterakademi og kunstnerisk leder af Brentano Akademiet i Aschaffenburg.

Saskia Giorgini

Den italienske pianist, Saskia Giorgini, vandt den internationale Mozartkonkurrence i Salzburg i 2016 og har siden sin debut i Wiener Musikverein i 2017 haft en international karriere som en af sin generations mest interessante pianister.

Siden 2016 har hun været Bösendorfer Artist og givet koncerter som solist og kammermusiker i en lang række europæiske lande samt i Japan, Sydkorea og Kina. Som kammermusiker arbejder hun sammen med kunstere som Martin Fröst, Janine Jansen samt Ian Bostridge, med hvem hun har indspillet et meget anmelderrost album med netop Die schöne Müllerin.

Program
Franz Schubert: Die schöne Müllerin

Musikkens Kammerklub
Koncerten er en del af Musikkens Kammerklub sæson 2022 - 2023, hvor medlemmer får 40 pct. rabat på de syv inkluderede koncerter samt en række unikke fordele.
Læs mere, og køb medlemskab her: https://musikkenshus.dk/musikkens-kammerklub
Medvirkende
Julian Prégardien, tenor
Saskia Giorgini, piano

Hvad: Kammerkoncert
Hvor: Intimsalen i Musikkens Hus, Aalborg
Hvornår: mandag 3. oktober 2022 kl. 19.30

Julian Prégardien er en tysk tenor, der har specialiseret i lieder, og ved kammerkoncerten i Musikkens Hus 3. oktober akkompagneres han af den

 italienske pianist Saskia Giorgini. På programmet er Schuberts liedcyklus Die schöne Müllerin.


16-08-2006 - gik www.ihobro.dk online